Metoda Montessori
Dezvoltare naturală
Încă din primele secunde de viață, copilul începe să se dezvolte. El așteaptă să fie stimulat, așteaptă să cunoască, să capete noi și noi experiențe, educatorul având rol de ghid în alegerea lor.
Metoda Montessori încurajează dezvoltarea naturală a fiecărei persoane.
Explorarea naturală
Copilul explorează în mod natural lumea înconjuratoare și se joacă într-un mod inteligent, fiind liber să acționeze în concordanță cu tendințele lui native.
Activitățile sunt concepute cu scopul de a maximiza independența copilului, acestea fiind identificate și alese de copil și nu sugerate de educator.
Disciplina Montessori
Structura ordonată a mediului Montessori reprezintă principalul ghid al copilului spre cunoaștere și descoperire, educatorul Montessori având un rol de ajutor, de sprijin în dezvoltarea acestuia.
Copilul învață să se auto-evalueze ceea ce îl duce pe drumul auto-dezvoltării.
Jocurile logice
Materialele folosite în activitățile Montessori oferă rezultate vizibile și stimulează dezvoltarea firească a copiilor. Copiii învață jucându-se și se joacă învățând.
Materialele Montessori reprezintă sinteza perfectă între materialele didactice și jocurile de dezvoltare.
Educatorul Montessori
Educația Montessori începe prin întelegerea rolului adultului, care oferă sprijin sau ajutor în eliberarea puterilor interioare existente, de dezvoltare ale copilului.
Abordarea Montessori s-a dezvoltat datorită absenței unor idei preconcepute despre cum se poate dezvolta cel mai bine copilul în călătoria sa către maturitate.
Mediul pregatit
Educația Montessori caută să furnizeze copilului mediul ideal adecvat fiecărei perioade de dezvoltare. Acest mediu pregatit al experienței Montessori asigură o fundație sigură și permanentă pe care se bazează educația. Mediul este conceput ca un pod între acasă și lumea largă.
La Montessori Kindergarten Orizonturi Libere sunt educatoare cu pregatire Montessori Internationala (AMI) - Europa și SUA.
Materialele
Toate materialele din mediul Montessori sunt materiale originale Nienhuis, Olanda. Ele sunt concepute în așa fel încât să ajute la maximizarea independenței copilului: toate sunt de dimensiuni potrivite copilului. Activitățile și materialele sunt prevăzute într-un mod ordonat, la care se poate ajunge ușor, fiind accesibile copiilor pe rafturi deschise, aflate la nivelul acestora.
Grupele mixte
Un mediu cu vârste mixte este o trăsătura importantă în educația Montessori. Deoarece copiii au nevoi diferite în etapele lor de dezvoltare, clasele sunt mixte pe serii de vârste, adică există grupele de vârste: 0-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-15 sau 15-18 ani.
În familie, la serviciu și în societatea ca un întreg, suntem într-o permanentă interacțiune cu oamenii mai tineri sau mai în vârstă decât noi.
Libertățile și disciplina
Fiecărui copil i se oferă posibilitatea alegerii activităților în vederea dezvoltării individuale. Interacțiunea copilului cu mediul este cea mai productivă când este liber aleasă de acesta și bazată pe interesul său personal.
Fiecărui copil i se dă posibilitatea alegerii activităților și libertatea de a-și lua cât timp îi trebuie. În mod paradoxal, această libertate conduce către disciplină.
Ghidul programelor Montessori pe vârste
Școlile Montessori sunt divizate pe grupe mixte de vârste, adică:
0-3 ani – clasa anteprescolară
3-6 ani – clasa prescolară
6-9 ani – ciclul Primar 1
9-12 ani – ciclul Primar 2
12-15 ani – ciclul Secundar 1
15-18 ani – ciclul Secundar 2