Şcoala Specială nr. 8 , înfiinţată la 1 septembrie 1970 şi care funcţionează din ianuarie 1975 în actuala clădire, şcolarizează elevi cu deficienţă mintală medie, deficienţă mintală severă, deficienţe asociate.
De-a lungul anilor în unitate şi-au desfăşurat practica pedagogică studenţi şi doctoranzi ai facultăţilor de psihologie şi pedagogie din Universitatea Bucureşti.
Şcoala Specială nr. 8 are ca obiectiv prioritar recuperarea şi integrarea socio- profesională a elevilor cu cerinţe educative speciale, fapt dovedit de cuprinderea absolvenţilor în SAM-uri.
Dotări
Clădirea are o vechime de aproximativ 36 de ani şi se află într-o stare foarte bună de funcţionare şi exploatare fiind cuprinsă în programul de rebilitare finanţat de B.E.I.
Şcoala dispune de 21 săli de clasă, 12 cabinete de specialitate, o bibliotecă cu un număr de 15.000 volume în dotare, două ateliere, două săli de educaţie fizică, un club, un atelier de informatică, un laborator AeL, un laborator cu calculatoare racordate la portalul educaţional dedicat şcolilor speciale.
Şcoala didpune de calculatore performante, maşini electrice de cusut şi de tricotat, televizoare color cu DVD player, copiatoare, dotare specifică activităţi de kinetoterapie, seturi de material didactic intuitiv( planşe, mulaje, albume, hărţi, paniglob, truse), tablă interactivă, software educaţional pentru învăţământul special.
Oferta educaţională
Serviciile oferite sunt de natură:
EDUCATIVĂ - Acestea urmăresc acumularea experienţei necesare învăţării şcolare şi sociale; formarea abilităţilor necesare integrării socio-profesionale şi culturale în comunitate; asigurarea şanselor şi condiţiilor pentru continiutate în pregătirea şcolară.
Începând cu anul şcolar 2012-2013, şcoala noastră dispune de o sală modern utilată cu mobilier şi materiale didactice , ce găzduieşte grupa mare.
TERAPEUTICE- Activităţi care vizează terapia tulburărilor de limbaj, corectarea defectelor fizice, terapia comportamentală, psihomotrică, cognitivă, afectivă, consiliere şi O.S.P.
MEDICALE- serviciile medicale asigurate la nivelul cabinetului medical al şcolii constau în: controlul medical periodic( săptămânal), profilaxie, vaccinări, recomandări pentru examenul de specialitate, educaţie sanitară, acordarea de prim ajutor
La absolvirea şcolii tuturor elevilor li se eliberează foaia matricolă , iar la solicitarea familiei serviciul secretariat are obligaţia de a elibera adeverinţa de elev.
Activităţi extracurriculare
-Organizarea unor vizite, excursii , drumeţii de scurtă durată având ca obiectic cunoaşterea trecutului istoric, a obiectivelor economice din diferite zone geografice
- participarea la concursuri sportive şcolare, la nivelul capitalei precum şi la Olimpiada Naţională Special Olympics de atletism pentru elevii cu CES
- Organizarea unor expoziţii cu produse ale elevilor
- Activităţi de voluntariat Strategia Naţională de Acţiune Comunitară